Echt Gebeurd: Terug naar school

Twee jaar geleden deed ik voor de tweede keer mee aan Echt Gebeurd, het maandelijkse zondagmiddagprogramma in comedycafé Toomler waarin mensen vertellen over wat ze ooit hebben meegemaakt. Grappig hoeft dat niet te zijn, kwetsbaarheid en leerzaamheid zijn van wezenlijker belang. Elke keer is er een ander thema, ditmaal was dat 'Terug naar school'.

Omdat de scholen weer begonnen zijn, is mijn bijdrage nu toegevoegd aan de bijbehorende podcast (waarop abonneren een verplichte verrijking van het leven genoemd mag worden).

Mijn eerdere bijdrage aan Echt Gebeurd, met als thema ‘Verhuizen’, is hier terug te luisteren.

Solderpreek

In 2014 werd ik voor de Museumnacht gevraagd een bijdrage te leveren aan een audiotour in de wonderschone schuilkerk Ons' Lieve Heer op Solder. Deze tour bestond uit zogenaamde 'solderpreken': sprekers van uiteenlopende gezindten en achtergronden moesten de bezoekers aan het denken zetten over thema's die met de geschiedenis van het gebouw verbonden zijn en immer actueel zullen blijven: tolerantie, verdraagzaamheid, diversiteit, van die dingen. Inmiddels is het museum uitgebreid met een extra gebouw, waarin een zogenaamde bezinningsruimte te vinden is. Daar zal mijn preek nu 'semi-permanent' te horen zijn. (Maar pssst, luisteren kan ook stiekem hier.)

Archief: Heteromannen die geen sport kijken

In de tergende sportzomer van 2012 besloot ik het er niet langer bij te laten zitten. De tijd was aangebroken om een stem te geven aan een zeer miskende bevolkingsgroep: die van de geensportkijkende heteroman. Ik richtte een Facebookgroep op en naar aanleiding daarvan werd ik, samen met mijn trouwe linkerhand Melle Kromhout, geïnterviewd voor een radio-documentaire. Deze is hier terug te luisteren. Leek me wel aardig weer eens te delen, naar aanleiding van al dat voetbalgelul wat ik de laatste tijd weer met veel moeite tracht te ontwijken. Wat dat betreft hebben we nog een lange weg te gaan!

Eerie Wanda - I Am Over Here

Voor een bijzonder fijn nummer van een bijzonder fijne plaat van een bijzonder fijn bandje werd mij gevraagd de videoclip te schrijven. Vervolgens animeerde frontvrouw Marina Tadic deze hersenspinsel. Zie hier het resultaat.

(Music by Eerie Wanda, mixed by Jacco Gardner, video by Marina Tadic, concept by Jasper Verhulst, written by Kasper van Royen. Eerie Wanda's debut album 'Hum' is released by Beyond Beyond is Beyond Records. Order here: http://www.eeriewanda.com)

Interview: Peter Jan Rens

Kasper is zijn leven lang al gefascineerd door de alleskunner Peter Jan Rens. Natuurlijk vanwege zijn vele successen uit de televisiegeschiedenis, maar meer nog om de filosofische houding die zijn huidige – soms controversiële – leven kenmerkt. Op 23 november 2014 mocht Kasper hem interviewen op het hard//hoofd-festival Het Proces, in de Tolhuistuin te Amsterdam. Voor een gebiologeerde zaal zaten ze op het podium, met een zak Haribo-snoepjes tussen hen in. Het werd een indringend gesprek, over werkelijkheid, ademhaling en schilletjes.  

KvR: Herkent u deze snoepjes?
PJR: Van de reclame dat ik erin aan het springen was? Honderdtachtigduizend gulden snoep betrof dat. Vervolgens hebben we kinderen van de straat gehaald om er ook in te springen. Met al het zweet en de haren van die kinderen is dat vervolgens op de markt verkocht.

KvR: Goed om dat nu nog even te weten.
PJR: Ik hou van dat soort details. Ik was verbaasd dat het gewoon in puntzakken ging, met mijn huidschilfers erin.

[Lees verder (en luister naar audiofragmenten) op hard//hoofd]

Peter Jan+Kas.jpg